Frater - nowe piwo Browaru Belgia
Frater - pierwsze piwo klasztorne na polskim rynku
Browar Belgia we współpracy z Opactwem oo. Cystersów w Szczyrzycu wprowadza na rynek pierwsze piwo klasztorne w Polsce. Pojawienie się na rynku piwa Frater warzonego według starej receptury to powrót do najlepszych polskich tradycji piwnych.
Frater to piwo typu pilzneńskiego produkowane z najlepszych składników przy użyciu zaawansowanej technologii. Jego receptura łącząca tradycyjne i nowoczesne elementy została przygotowana po dokładnym przestudiowaniu starych dokumentów, które cystersi ze Szczyrzyca odnaleźli w 1949 roku. Dokumenty te zawierały pełny opis surowców używanych przy powstawaniu trunku w początkach XX wieku, jak również instrukcje dotyczące samego procesu warzenia (temperatury, ilości surowców, czas warzenia).
Do wyprodukowania piwa Frater użyto tej samej jakości unikalnego słodu, jaki był produkowany w przeszłości w przyklasztornych "słodowniach klepiskowych". Dzięki niemu piwo ma piękny, ciemniejszy niż zazwyczaj kolor oraz charakterystyczny delikatny posmak. Drugi kluczowy składnik Fratera to woda. Dawne dokumenty informują, że gwarancją wysokiej jakości klasztornego piwa był smak wody czerpanej ze studni. Dlatego woda używana przy produkcji Fratera także pochodzi ze studni i posiada te same cechy, które decydowały o jakości piwa w przeszłości. Ponadto podobnej jakości chmiel wpływa na uzyskanie niemal identycznej goryczki, jaka charakteryzowała dawne piwo cystersów. Podobieństwo do starej receptury polega nie tylko na użyciu zbliżonych jakością i walorami surowców, ale także na zastosowaniu kluczowych elementów procesu produkcyjnego jak temperatury, ilości surowców i czas warzenia.
Frater jest skierowany do tradycyjnych piwoszy - mężczyzn między 25. a 45. rokiem życia, o średnim wykształceniu i średnich zarobkach. Zawiera do 5,8 procent alkoholu. Będzie dostępny w półlitrowych butelkach i puszkach. Cena butelki oscylować będzie między 2,20 zł i 2,50 złotych, a puszki między 2,50 i 2,90 złotych. Sprzedaż ruszy pod koniec marca.
Pojawienie się piwa klasztornego na polskim rynku wynika w dużej mierze z popularności, jaką cieszą się tego rodzaju trunki w Europie i na świecie. - Mnisi warzą piwo od wieków, ale dopiero kilkadziesiąt lat temu rozpoczęli działalność komercyjną związaną ze swoimi produktami - mówi Dirk Aarts, Dyrektor ds. marketingu w Browarze Belgia. - Są klasztory, które same zajmują się rozpowszechnianiem piwa i są takie, które udzielają licencji na swój produkt browarom, a w zamian otrzymują opłatę. Na podobnych warunkach opiera się współpraca Browaru Belgia i Dominium sp. z o.o., reprezentującej Opactwo oo. Cystersów w Szczyrzycu.
Dołącz do dyskusji: Frater - nowe piwo Browaru Belgia