Profesor Colin Campbell, autor największych na świecie badań dotyczących odżywiania, swój pobyt w Warszawie rozpoczął od wizyty w Centrum Medycznym Vimed, dla którego jest „ojcem chrzestnym”. Klinika Vimed powstała 9 lat temu w dużej mierze opierając się na badaniach naukowych Colina Campbella. Jest to jedyna klinika, którą podczas swojego tournée po Europie odwiedził profesor.
- Kiedy wdrażaliśmy tę metodologię w Polsce byliśmy narażeni na wiele trudnych chwil. To co robimy, było absolutnie niezgodne z teorią, która była lansowana przez establishment naukowy. Ale to i tak nic w porównaniu z tym, co przeszedł profesor Campbell, który nie tylko miał odwagę przeprowadzić swoje badania, ale także je opublikować – mówił witając profesora Campbella w Warszawie prezes Centrum Medycznego Vimed Sylwiusz Trawiński.
Od ponad 40 lat Profesor Colin Campbell kontruje przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, często sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy. Jego dziedzictwo "Projekt chiński" jest niezwykle obszernym badaniem na temat zdrowia i żywienia. Na podstawie badań stworzył rewolucyjną teorię odżywiania, wg której przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych: nowotworów, cukrzycy, chorób serca czy otyłości jest dieta bogata w mięso i nabiał.
- Już po tygodniu odżywiania się w sposób, który proponuję widać efekty. Cholesterol się obniża, inne parametry również poprawiają się, widać niesamowite zmiany. Wyłączenie z diety białka zwierzęcego ma też realny wpływ na zmiany nowotworowe. Nasze badania jednoznacznie pokazały, że zmniejszenie ilości białka powoduje, że możemy wręcz „włączać i wyłączać” rozwój nowotworów – mówił profesor Colin Campbell na konferencji prasowej w Warszawie.
Colin Campbell przeprowadził rewolucyjne, największe na świecie badanie dotyczące odżywiania. Przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównał opartą głównie na roślinach dietę Wschodu z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. 82 – letni naukowiec zapytany co sam najchętniej je odpowiedział – Wszystko, co przygotuje moja żona. Oboje od lat wykluczają z diety produkty odzwierzęce dowodząc, że dzięki temu można cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem.
- Odżywianie roślinne, o którym mówi profesor to zupełnie coś innego niż dieta wegańska czy wegetariańska. Prawda jest taka, że mamy wielu źle odżywiających się wegan i wegetarian, którzy jedzą przetworzoną żywność. A tu chodzi o to, by jeść jak najmniej przetworzone rośliny - podkreślała na konferencji Lidia Trawińska – dietetyk kliniczny, współzałożycielka Centrum Medycznego VIMED.
Lidia Trawińska na podstawie badań w klinice potwierdza też inną tezę Campbella, że same geny nie determinują chorób. – Geny działają wyłącznie na zasadzie aktywacji i ekspresji. To odżywianie odgrywa kluczową rolę w określaniu, które geny – dobre czy złe – podlegają ekspresji.
Prof. Campbell jest autorem ponad 300 publikacji. Był członkiem wielu komisji eksperckich tworzących politykę dotyczącą zdrowia i żywienia w USA. Jest również założycielem Centrum Badań nad Żywieniem. Campbell jest także emerytowanym wykładowcą Uniwersytetu Cornell i współautorem światowego bestsellera "The China Study" ("Nowoczesne zasady odżywiania"), którą napisał razem ze swoim synem, Thomasem Campbellem. W Polsce książka "Nowoczesne zasady odżywiania” została wydana przez Wydawnictwo Galaktyka i spotkała się z ogromnym zainteresowaniem. Od 2011 roku było już pięć dodruków. Do tej pory sprzedano ponad 29 tys. egzemplarzy.
Profesor Campbell przyjechał do Polski na zaproszenie Instytutu Promowania Zdrowia oraz Wydawnictwa Galaktyka. Po wizycie w warszawskiej klinice VIMED, która wzoruje się na jego badaniach, wziął udział w seminarium w Poznaniu. Zaraz potem wyruszył do Brukselii, by spotkać się z przedstawicielami Komisji Europejskiej.
*** Centrum Medyczne VIMED – pierwsza w Europie placówka, która w sposób kompleksowy stosuje podejście określane jako Medycyna Stylu Życia. Prowadzi placówki w Warszawie i w Krakowie mając pod opieką dziesiątki tysięcy pacjentów, którzy znajdują tu rozwiązanie często bardzo poważnych problemów zdrowotnych. Tysiące ludzi dzięki CM VIMED odzyskały prawidłową masę ciała, uzyskując jednocześnie spektakularny efekt odmładzający. Personalizacja leczenia, możliwa dzięki wdrożeniu najnowszych zdobyczy immunologii, nutrigenetyki oraz farmakogenetyki, pozwala na skuteczne leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Wyniki prac badawczych T. Colina Campbella opublikowane w jego książce "The China Study" w roku 2006, stanowiły istotną inspirację dla specjalistów kliniki, którzy opracowali unikalną koncepcję swojej autorskiej metodologii zwanej Terapią Fenotypową ze względu na spersonalizowane zastosowanie najnowszej metodologii. Centrum Medyczne VIMED to jeden z pierwszych na świecie ośrodków oferujących tak nowoczesne i kompleksowe podejście do zwalczania szeregu chorób przewlekłych metodami naturalnymi. Za opracowaną w 2008 roku Terapię Fenotypową – opartą o diagnostykę immunologiczną oraz wdrożoną w roku 2014 Terapię Genotypową opartą o zaawansowane badania genetyczne, Centrum Medyczne VIMED otrzymało Medale Europejskie w latach 2014 i 2015. W roku 2015 firma została także wyróżniona przez Ministra Gospodarki tytułem Ambasador Polskiej Gospodarki w kategorii Kreator Rozwiązań XXI wieku.
Lidia Trawińska – dietetyk kliniczny, współzałożycielka Centrum Medycznego VIMED. Pionierka medycyny żywieniowej opartej na zaawansowanej diagnostyce genetycznej oraz opóźnionej alergii pokarmowej. Zmienia podejście Polaków do jedzenia obalając mity dotyczące odżywiania. Jako dietetyk z wieloletnim doświadczeniem dysponuje ogromną wiedzą w zakresie medycyny żywieniowej. Odmieniła rynek usług medycznych w Polsce wprowadzając unikalne na skalę europejską usługi medycyny spersonalizowanej. Dzięki jej wskazówkom już kilkadziesiąt tysięcy pacjentów, od lat cieszy się dobrym zdrowiem. Jest współautorem Programu Aktywnej Profilaktyki chorób przewlekłych, pozwalającego zmniejszyć ryzyko zachorowania na najpoważniejsze choroby cywilizacyjne: choroby nowotworowe, nadciśnienie, miażdżycę, chorobę wieńcową, cukrzycę, otyłość. W oparciu o najnowsze badania naukowe, współtworzyła pierwszy w Polsce program spersonalizowanej Medycyny Komórkowej pod nazwą Terapia Fenotypowa, którego podstawą są unikalne badania immunologiczne – Kod Metaboliczny oraz zabiegi Medycyny Fizykalnej. W efekcie pacjenci zyskują nie tylko dłuższe życie w zdrowiu, zgrabną sylwetkę i młodszy wygląd, ale także energię i kreatywność niezbędną do osiągania sukcesów zawodowych. Propagowany przez Lidię Trawińską sposób odżywiania i regularnego oczyszczania organizmu pozwolił wielu pacjentom odkryć zupełnie nowe spojrzenie na świat pełen możliwości, optymizmu i ciekawych ludzi. Tysiące pacjentów skutecznie pozbyło się nadwagi, cukrzycy, chorób sercowo naczyniowych, obrzęków lipidowych i limfatycznych, dokuczliwej migreny, depresji, przewlekłych chorób przewodu pokarmowego oraz chorób skóry w tym nieuleczalnej dotąd łuszczycy. Setki par zmagających się z problemem niepłodności szczęśliwie doczekało się potomstwa. Jej pasją jest opracowywanie zdrowych i prostych przepisów kulinarnych, przy pomocy których udowadnia pacjentom i współpracownikom, że zdrowe odżywianie może być jednocześnie bardzo smaczne, urozmaicone i niezbyt skomplikowane. Jej niezwykły talent kulinarny spowodował, że dla tysięcy osób zdrowe jedzenie zaczęło kojarzyć się także z przyjemnością, wykwintnymi smakami i prostotą jednocześnie. Lidia Trawińska otrzymała tytuł „ Businesswoman Roku 2013” w kategorii „Skuteczny Dietetyk”. Jest też autorem wielu publikacji, recenzentką książek, między innymi profesora Colina Campbella.
Szczegółowych informacji udzielają
Olga Kostrzewska – Cichoń tel. 600 929 626
Magdalena Kamińska – Wydawnictwo Galaktyka tel. 609 139 803