Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-06-13

A A A POLEĆ DRUKUJ

Dzieci, które wspólnie z rodzicami przygotowują posiłki jedzą więcej warzyw

150x110

Do wartości odżywczych warzyw nie trzeba przekonywać chyba nikogo– oprócz dzieci. Maluchy niestety często nie spożywają ich w zalecanych ilościach. Warzywa i owoce powinny znajdować się w każdym z 5 posiłków, które dzieci jedzą w ciągu dnia. Są one doskonałym źródłem błonnika i cennych witamin. Co zrobić, aby zachęcić malucha do zdrowego jedzenia? Badania przeprowadzone na zlecenie firmy Nestlé pokazują, że dzieci chętniej jedzą warzywa, kiedy uczestniczą we wspólnym gotowaniu*.

Wzbogacenie diety dzieci o „coś zielonego” to dla większości rodziców nie lada wyzwanie. Firma Nestlé przeprowadziła badania**, z których wynika, że  maluchy, które pomagały w przygotowaniach posiłków zjadały 76% więcej sałatek ze świeżych warzyw i 27% więcej chudego mięsa drobiowego od maluchów, które nie były zaangażowane we wspólne gotowanie. Wzrosła także o 25%ogólna liczba spożywanych przez nie kalorii.

Dietetycy uczestniczący w badaniu zauważyli również, że wspólne gotowanie to wspaniała okazja do spędzenia  wolnego czasu razem z rodziną. To chwile, które dziecko spędza z mamą z tatą, które pamięta i które są cenne dla jego rozwoju. Dzięki gotowaniu dla siebie i najbliższych maluchy czują się bardziej niezależnie, a ponadto wzrasta ich poczucie własnej wartości.

Marka WINIARY od lat zachęca polskie rodziny do wspólnego gotowania. Chwile w kuchni to okazja do miłego spędzenia czasu z najbliższymi oraz edukacji najmłodszych. Podczas kulinarnych przygotowań dzieci poznają nowe warzywne smaki i dzięki temu łatwiej namówić je do ich jedzenia. Doskonałym pomysłem na zaangażowanie malucha w kuchenną pomoc jest np. przygotowywanie sałatek. Rwanie sałaty, mieszanie składników to zadania z którymi doskonale poradzą sobie najmłodsze dzieci. Trochę starsze mogą już kroić warzywa i komponować ulubione składniki. Doskonałą propozycją jest przygotowanie sałatki z sałatą, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem i startym żółtym serem z dodatkiem Majonezu DELIkatnego marki WINIARY. Samodzielne komponowanie składników warzywnej kompozycji na pewno spodoba się małym odkrywcom smaków. Więcej inspiracji oraz przepisów na dziecięce posiłki na stronie www.winiary.pl.

* Magazyn Appetite, kwiecień 2014, Involving children in meal preparation: Effects on food intake. Klazine van der Horst, Aurore Ferrage, Andreas Rytz

** Magazyn Public Health Nutrition, lipiec 2013, Vegetable variety: An effective strategy to increase vegetable choice in children. Tamara Bucher, Michael Siegrist and Klazine van der Horst


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS