Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-06-15

A A A POLEĆ DRUKUJ

Fast food w wersji home made

150x110

Pyszny burger z kawałkiem soczystego mięsa, czy chrupiące, złociste frytki, to małe przyjemności na które każdy z nas ma czasami ochotę. Nie oznacza to jednak, że zawsze w takiej chwili musimy specjalnie wychodzić z domu – wystarczy, że nieco wcześniej sprawdzimy jak przygotować popularne potrawy kojarzone z fast foodem we własnej kuchni. Kilka propozycji na tego typu dania przygotował specjalnie Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Takie domowe potrawy możemy bez obaw przygotować samodzielnie - będzie szybko i równie smacznie! Sprawdzą się doskonale podczas różnych okazji, zarówno podczas rodzinnego obiadu, czy spontanicznych spotkań w gronie przyjaciół.  A w takiej wersji na pewno nie wzbudzą w nas dodatkowo zbędnych wyrzutów sumienia.

Mac…and cheese!

Znakomitym daniem, które zakwalifikować możemy do kategorii potraw kojarzonych z fast foodami, jest pyszna zapiekanka makaronowa - mac and cheese z szynką. W połączeniu z rozpływającym się w ustach serem zasmakuje na pewno naszym najbliższym. Mniam!

Mac and cheese z szynką

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 1 opakowanie Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr Naturalnie smaczne
  • 200 g sera cheddar lub innego sera żółtego
  • 200 g szynki konserwowej
  • 200 g śmietany 18%

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w garnku Zapiekankę makaronową z szynką Knorr Naturalnie smaczne, która doskonale wkomponuje się w smak gotowej potrawy, ze śmietaną, dwiema niepełnymi szklankami wody oraz makaronem. Następnie dorzuć pokrojoną w paseczki szynkę konserwową oraz część przygotowanego sera.
  2. Zagotuj wszystko, a następnie przełóż całość do żaroodpornego naczynia.
  3. Posyp wierzch przygotowanej potrawy pozostałym serem, zawiń aluminiową folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut. Po upływie tego czasu odwiń zapiekankę z folii i piecz jeszcze 5 minut, do momentu aż ser się delikatnie zarumieni.

Pizza pachnąca domem

Pizza to wyjątkowe danie, które cieszy się niemałą popularnością wśród osób ceniących pyszne jedzenie „na szybko”. Co ważne, w przypadku pizzy nie musimy się ograniczać w kwestii dodatków – każdy ma możliwość dobrania tych, które lubi najbardziej. Tutaj pomysł na pyszną domową pizzę z dodatkiem kiełbasy pepperoni i rukoli:

Domowa pizza

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej do podsypania
  • 4,5 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2,5 g soli
  • 300 ml wody
  • 1 cebula czerwona
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese 
  • 1 słoik pomidorów pelatti z puszki
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 100 g rukoli
  • 100 g kiełbasy pepperoni

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki przygotowane do ciasta, dobrze je wyrabiając. Tak przygotowane ciasto nakryj czystą, płócienną ściereczką i pozostaw na około 40 minut w ciepłym miejscu tak, by międzyczasie mogło wyrosnąć.
  2. Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz ręką, a następnie podsyp delikatnie mąką i uformuj z niego od 4 do 6 kul podobnej wielkości.
  3. Na gładkim blacie stołu lub stolnicy podsypanym wcześniej mąką rozwałkuj lub uformuj ręką ciasto, tworząc okrągły placek. Taki placek wyłóż na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika przykrytej pergaminem.
  4. Następnie zagotuj w garnku pomidory pelatti z Spaghetti Bolognese Knorr Naturalnie smaczne, który pomoże uzyskać wyrazisty smak sosu o doskonałej konsystencji.
  5. Posmaruj ciasto z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem. Połóż na niego następnie stary sera mozzarella, plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy oraz pokrojone na połówki pomidorki.
  6. Następnie włóż pizzę do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Gotowe danie podawaj posypaną listkami rukoli i pozostałym sosem pomidorowym.

Fast food po włosku - lasagne

Spośród wielu rodzajów dań, które serwuje się w różnego rodzajach restauracjach szybkiej obsługi, dużą popularnością cieszy się dobrze znana smakoszom włoskiej kuchni - lasagne. Jej doskonały pomidorowy smak jest gwarancją satysfakcji dla naszych kubków smakowych i podniebienia!

Farmerska lazania

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne 
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 por
  • 1 słoik krojonych pomidorów
  • 150 g mozzarelli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Pokrój na kawałki pora. Przekrój na pół kapustę, a następnie wrzuć ją do garnka z wodą, doprowadź do wrzenia i przez około 10 minut gotuj. Po tym czasie odlej wodę i zostaw do momentu schłodzenia, a potem wydziel z niej pojedyncze liście.
  2. Podduś na średnim ogniu pora przez 2-3 minuty na 1 łyżce oleju. Następnie dorzuć mięso i smaż je przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dorzuć pomidory i Lasagne Knorr Naturalnie smaczne, która wspaniale podkreśli smak dania. Całość zamieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  3. W międzyczasie nasmaruj tłuszczem formę do pieczenia. Połóż pierwszą warstwę liści kapusty, na którą rozprowadź 1/3 przygotowanego farszu mięsnego, a ją nakryj drugą warstwą liści kapusty. Czynność powtórz dwukrotnie. Na samym wierzchu ułóż liście kapusty, które na koniec posyp startą mozzarellą. Przygotowane danie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut do chwili, aż ser się roztopi i zarumieni. Następnie wyciągnij potrawę z piekarnika i odczekaj 10 minut przed podaniem, żeby gotową lazanię łatwiej było pokroić.

Smacznego!


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS