Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-05-05

A A A POLEĆ DRUKUJ

Grillowane warzywa – prosto do sałatki

150x110

Liczne spotkania przy grillu wymagają od nas pewnej dozy kreatywności. Wypieczona karkówka i chrupiąca kiełbaska mogą oczywiście za każdym razem smakować tak samo dobrze, jednak warto urozmaicić je dodatkami, które równie dobrze wpiszą się w nasze grillowe menu. Doskonałym pomysłem, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań bezmięsnych, będą podpieczone i wyjątkowo pachnące – warzywa. Dzięki nim wyczarować możemy na przykład pyszną sałatkę.

Warzywa z grilla? Oczywiście! Oprócz feerii kolorów, którymi wzbogacą nasze potrawy, uzupełnią je one dodatkowo mnóstwem witamin i składników mineralnych, o których nie powinniśmy zapominać w naszej codziennej diecie. Chrupkie i pachnące, świetnie sprawdzą się podczas licznych spotkań przy ruszcie.

Oprócz tego znajdą również zastosowanie jako baza do wyśmienitych sałatek i dodatków, które w kilka chwil zaserwować będziemy mogli naszym gościom na stół.

Dużo dobrego smaku, a przy tym niewiele kalorii - szparagi

Szparagi zaliczyć możemy do grupy warzyw, które wyjątkowo dobrze odnajdą się na grillu. Są nie tylko lekkostrawne i niskokaloryczne, ale również bardzo łatwe w przygotowaniu. Występują w trzech kolorach: białym, fioletowym i zielonym, z których każdy charakteryzuje inny smak. Za ich jedyną „wadę” uznać można krótki czas, w którym dostępne są na straganach - sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni - począwszy od maja, do końca czerwca.

By grillowane szparagi smakowały jeszcze lepiej, możemy je połączyć np. z serem cheddar:

Grillowane szparagi z cheddarem

Składniki:

  • 12 szparagów
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr 
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 100 g pieczarek
  • Pół cytryny
  • 0,2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść szparagi i na 3 minuty wrzuć je do wrzątku, a następnie włóż do wody wypełnionej kostkami lodu. Po chwili, wyciągnij je z wody i dokładnie odsącz.
  2. Wymieszaj: sok z cytryny, oliwę i wodę, razem z Sosem sałatkowym koperkowo - ziołowym Knorr, który znakomicie dopełni smak gotowego dania.
  3. Pokrój pieczarki w plasterki i zalej je przygotowanym sosem.
  4. Szparagi wrzuć na ruszt i piecz do momentu, aż ukażą się na nich ciemniejsze paski. W tym czasie wyściel pergaminem blachę i połóż na nią zgrillowane szparagi, które na koniec posyp startym wcześniej serem cheddar. Tak przygotowane danie zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Szparagi podawaj wraz z sałatką z pieczarek.

Kolorowa i soczysta - dynia

Innym warzywem, które warto przyrządzić na grillu, może być dynia, zawierająca dużo witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku. Niskokaloryczna i pachnąca, świetnie odnajdzie się w pysznej sałatce w towarzystwie rukoli, winogron i sera brie:

Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie

Składniki:

  • 200 g dynii
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr 
  • Pół opakowania rukoli
  • 10 ciemnych winogron
  • 100 g sera brie
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, wydrąż, a następnie pokrój miąższ w długie, cienkie plastry. Nasmaruj je następnie oliwą i grilluj przez chwilę na ruszcie.
  2. Opłucz sałatę w zimnej wodzie, dokładnie osusz i ułóż na półmisku. Wymieszaj Sos sałatkowy francuski Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, z przygotowaną wodą oraz oliwą.
  3. Pokrój na połówki winogrona, jak również w niedużą kostkę ser, a następnie wyłóż kawałki na sałatę. Zgrillowane plastry dyni ułóż dekoracyjnie i również ułóż na sałacie. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem i podawaj z bagietką ziołową.

Prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna – cukinia

Cukinia to idealna propozycja na grilla. Sezon na nią rozpoczyna się na początku wakacji i trwa do jesieni. Jest niskokaloryczna, a zawiera przy tym wiele istotnych witamin i minerałów. Wykorzystać ją możemy na wiele różnych sposobów, m. in. do przygotowania szaszłyków czy pysznej sałatki z mozzarellą i pomidorami:

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 1 cukinia
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
  • świeża bazylia (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie cukinię i pokrój w plastry, a następnie wrzuć na grilla - lub mocno wcześniej nagrzaną patelnię grillową - i dokładnie opiecz z każdej strony.
  2. Pomidory najpierw sparz we wrzącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  3. Pokrój w plastry także ser mozzarella.
  4. Ułóż na przemian na talerzu plastry pomidora, sera i cukinii.
  5. Wmieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym przygotowany Sos sałatkowy włoski Knorr, który doskonale wkomponuje się w sałatkę.
  6. Tak przygotowaną sałatkę skrop na koniec sosem i udekoruj listkami bazylii.

Lekko i smacznie  – bakłażan

Grillowany bakłażan świetnie smakować może solo, w połączeniu z dipem, jak również jako dodatek do przygotowywanych mięs. By nabrać mu wyjątkowego smaku, doprawić go możemy mieszanką odpowiednio skomponowanych ziół i przypraw. Innym świetnym pomysłem może być przygotowanie prostej  sałatki na bazie sera blue oraz granatu:

Sałatka z grillowanego bakłażana

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr 
  • 50 g sera blue
  • 1 bakłażan
  • 1 owoc granatu
  • 300 g mixu sałat
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.
  2. Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę.
  3. Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.
  4. Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu.
  5. Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.

Smacznego grillowania!


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS