Polacy coraz częściej zwracają uwagę na to co jedzą i jak jedzą. Z raportu „Zachowania Żywieniowe Polaków” przygotowanego przez CBOS wynika, że 79 proc. Polaków zaczyna swój dzień od porannego śniadania. Dlaczego rola śniadania w naszym życiu jest tak ważna? Co powinniśmy jeść na początku dnia, by czuć się zdrowo?
Od najmłodszych lat ciągle słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Czy faktycznie tak jest? – Najważniejszym zadaniem pierwszego posiłku jest dostarczenie dużej dawki energii na resztę dnia. W nocy w organizmie spada poziom glukozy we krwi, przez co organizm ma mniej energii.. Spożycie śniadania uzupełnia braki w organizmie, dzięki czemu jesteśmy w stanie jasno myśleć, uczyć się i pracować – komentuje Agata Świerk, dietetyk i ekspert Mission Wraps, międzynarodwego producenta wrapów. – Dodatkowo śniadanie pobudza metabolizm, dostarcza wielu niezbędnych składników odżywczych, a przede wszystkim nie dopuszcza do powstania przez dłuższy czas uczucia głodu – dodaje.
Skoro już wiemy, dlaczego śniadanie jest tak bardzo ważne, to warto dowiedzieć się, jak wygląda poranny posiłek Polaków.
Kanapka królową polskich śniadań
Dzień przeciętnego Polaka zazwyczaj zaczyna się od…kanapki. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez CBOS, aż 69 proc. Polaków przyznaje, że na śniadanie wybieraja różnego rodzaju pieczywo. Jednak nie tylko chleb jest najczęstszym składnikiem śniadania badanych. 50 proc. Polaków przyznaje się do jedzenia warzyw, a 48 proc. deklaruje, że na ich poranny posiłek składają się różnego rodzaju owoce. Co ciekawe, śniadanie w ciągu tygodnia różni się od tego jadanego w weekendy. Od poniedziałku do piątku jemy przeważnie te same produkty - zazwyczaj kanapki – a ze względu duże tempo życia, jemy samotnie i w pośpiechu. W weekendy śniadania przebiegają nieco inaczej. Wtedy zwracamy większą uwagę na jakość posiłku, a śniadanie zjadamy najczęściej w rodzinnym gronie. W dni wolne od pracy, ze względu na większą ilość czasu, posiłki są bardziej urozmaicone. Jak powinno wyglądać nasze śniadanie?
Kto rano wstaje… ten je zdrowe śniadanie
Każdy z nas chciałby czuć się lekko i zdrowo. W tym przypadku droga od marzeń do realizacji nie musi być długa i męcząca. Na początek powinniśmy pomyśleć o pożywnym i zdrowym śniadaniu. Przygotowując pierwszy posiłek zdecydowanie powinniśmy zapomnieć o kawie. Spożycie jedynie kubka kawy, wbrew powszechnym przekonaniom, nie dostarczy nam odpowiedniej ilości energii. Dodatkowo kawa wypłukuje korzystne dla zdrowia minerały. Warto zatem poświęcić chwilę, by przygotować zdrowy posiłek, który „napędzi” nasz organizm na cały dzień. Przede wszystkim nasze poranne menu powinno zawierać dużą ilość warzyw i owoców, które można przyrządzić na wiele sposobów, np. sałatka z owoców (ananas, truskawka), wrap z sałatą lub rukolą, pomidorem i papryką, czy też szklanka wyciskanego soku z jabłek, pomarańczy lub grejpfruta. Wszystkie sałatki i surówki powinny być doprawiane oliwą z oliwy lub olejem lnianym. Oleje te zawierają kwasy omega-3, które wpływają na pracę układu nerwowego, wspomagają pracę mózgu i zmniejszają problemy z koncentracją. Żelazną zasadą zdrowego odżywiania jest fakt, że dnia nie powinno się rozpoczynać od posiłków zawierających cukry proste. Tego rodzaju węglowodany są bardzo szybko spalane przez organizm, dlatego też bardzo często godzinę po ich spożyciu możemy odczuwać głód i spadek energii. Do cukrów prostych zaliczamy m.in. biały chleb, dlatego powinniśmy zrezygnować z tego rodzaju pieczywa, a do swojego menu wprowadzić pełnoziarniste i ciemne pieczywo. Dobrym rozwiązaniem na urozmaicenie naszego porannego posiłku mogą być wrapy, które stanowią zdrową alternatywę do tradycyjnego chleba.
–Ważne jest również w jakim tempie jemy.. Śniadanie powinniśmy spożywać spokojnie i bez pośpiechu, najlepiej do godziny czasu po przebudzeniu – komentuje Agata Świerk, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps. – Niezaspokojony pierwszy głód, może wywołać u nas np. niepotrzebną nerwowość. – dodaje.
Kreatywnie na śniadanie
W naszej codziennej diecie zdecydowanie nie powinna gościć nuda. Ważne jest, żeby nasze śniadanie każdego dnia smakowało inaczej i dostarczało różnego rodzaju składników odżywczych. Czym możemy zastąpić królujące na polskich stołach kanapki?
Pierwszą propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie jest owsianka z dodatkiem różnego rodzaju owoców. Dobrze przygotowane płatki owsiane dostarczą nam nie tylko wielu składników odżywczych tj. witaminę B1, B6, kwas pantotenowy, ale także może pozytywnie zaskoczyć nasze podniebienie. Ciekawym rozwiązaniem może być np. kokosowa owsianka z owocami. Jej przygotowanie również nie jest czasochłonne. Do gotujących się płatków owsianych wystarczy dodać wiórków kokosowych, laskę cynamonu i wanilii. Następnie dodać miodu oraz ulubione owoce, np. truskawki, wiśnie, czy też suszone rodzynki i nasze pożywne śniadanie jest już gotowe.
Ciekawym pomysłem na zdrowe i lekkostrawne śniadanie może być chudy twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika. Sposób przygotowania jest bajecznie prosty, a czas na przyrządzenie kanapki zajmie nam zaledwie kilka minut. Biały ser mieszamy z jogurtem naturalnym dodajemy kiełki rzodkiewki, nasiona słonecznika, szczypiorek, a następnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowany twarożek można zjeść z pieczywem razowym.
Zawijane śniadanie
Innym urozmaiceniem codziennych śniadań są wrapy. To sposób na szybki i wygodny posiłek dla całej rodziny. Gotowe tortille dostępne są w sklepach, co znacznie ułatwia nam ich przygotowanie. –Na rynku dostępnych jest wiele odmian wrapów. Amatorzy zdrowego odżywiania wybierają np. wrapy bez sztucznych konserwantów lub z dodatkiem siemienia lnianego – mówi Agata Świerk, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps. Choć najczęściej kojarzą się nam z daniem obiadowym, to dobrze się sprawdzają także na śniadanie. Ich sekret tkwi w przygotowaniu odpowiedniego farszu. W zależności od naszych upodobań wrapy możemy przyrządzić w formie słodkiej lub wytrawnej. W wersji na słodko dodajemy różnego rodzaju owoce, np. ananas, truskawki, czy też jabłko, które wzbogacą naszą dietę o cenne witaminy, m.in. A, C, B6, E. Całą zawartość kanapki polewany zdrowym syropem klonowym, który dostarczy nam większość witamin z grupy B, wapń, magnez oraz potas. Do tak przygotowanego dania możemy dodać jogurt naturalny. Do wrapów w wersji wytrawnej z kolei możemy użyć pomidora, rukolę, sałatę oraz kiełki rzodkiewki. Tego rodzaju składniki dostarczą do naszej diety wiele witamin i minerałów tj. witaminę A, C, D, E kwas foliowy, potas lub magnez. Do tak przygotowanego wrapa warto dodać gotowaną na parze pierś z kurczaka, która jest źródłem pełnowartościowego białka.
dostarczył infoWire.pl