Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-03-02

A A A POLEĆ DRUKUJ

Kuchnia na miarę 2016 roku. Jaka stylistyka będzie dominować w tym sezonie?

150x110

Pierwszym miesiącom roku często towarzyszą rozmowy o tym, co będzie modne w nadchodzącym sezonie. Przedmiotem ożywionych dyskusji stają się kolory ubrań, fasony butów i praktyczne dodatki. Wiele uwagi poświęca się także wyposażeniu wnętrz, choć ich projektowanie nie ulega tak mocno chwilowej modzie. Na co postawić podczas aranżacji wymarzonej kuchni, by spędzony w niej czas był prawdziwą przyjemnością podpowiada Joanna Repko z firmy GTV, lidera na rynku akcesoriów meblowych i oświetlenia.

Kuchnia to pomieszczenie wyjątkowe. Stanowi miejsce zbiórki domowników o poranku, strefę popołudniowych rodzinnych spotkań pełnych opowieści, o tym co wydarzyło się w ciągu dnia, a połączona z jadalnią odgrywa kluczową rolę podczas towarzyskich przyjęć. Komfort i funkcjonalność musi iść zatem w parze z kwestiami estetycznymi.

Modnie czyli jak?

Choć nic nie wskazuje na to, by rok 2016 miał przynieść spektakularne zmiany w obowiązujących trendach aranżacji kuchennych to, jak co sezon, możemy spodziewać się pewnych nowości zarówno kolorystycznych, jak i wzorniczych. Co będzie modne? – Możemy wyróżnić trzy kierunki stylizacji, które w dalszym ciągu cieszyć się będą największym zainteresowaniem. Styl skandynawski – oszczędny i funkcjonalny, z dominacją jasnych barw, drewna i delikatnych tekstur materiałów. Kierunek minimalistyczny, w którym królować będzie przede wszystkim biel, ogłoszona przez firmę Benjamin Moore kolorem roku, połączona z dużymi taflami barwionego szkła i metalu. I wracający co do łask styl retro, który cechują drewniane, zdobione meble w pastelowych barwach - koniecznie w połączeniu ze stylizowanymi uchwytami i klamkami np. w kolorze miedzi czy złota - oraz sprzęt AGD o opływowych formach – mówi ekspert firmy GTV. Ciągle rosnąca moda na gotowanie i zdrowe odżywianie sprawia, że kuchnia staje się najważniejszym miejscem domu. Z centralnie usytuowaną wyspą ogromnych rozmiarów, stanowić będzie doskonałe miejsce pracy dla kilku osób, podczas wspólnych, kulinarnych spotkań.

Stawiamy na funkcjonalność

Coraz szybsze tempo życia oraz niezliczona ilość zadań, czekających nas każdego dnia sprawiają, że mamy coraz mniej czasu dla siebie. To dlatego tak chętnie otaczamy się przedmiotami i urządzeniami, które nie dość, że nie przysparzają nam nowych problemów to sprawiają, że nasze życie staje się prostsze. – Tak też powinna być urządzona kuchnia – pełna użytecznych rozwiązań w postaci otwieranych dotykowo szafek, funkcjonalnego oświetlenia czy wszelkiego rodzaju akcesoriów, które mają na celu lepszą organizację kuchennej zastawy, zapasów żywności czy odpadów – podpowiada Joanna Repko i dodaje – Warto zatem zwracać uwagę na wygodę i ergonomię uchwytów meblowych oraz funkcjonalne systemy prowadnic do szuflad, które w dużej mierze odpowiadają za komfort kuchennych prac. Rekomendujemy prowadnice wyposażone w opcję pełnego wysuwu i mechanizm cichego domknięcia - dzięki swojej wytrzymałej, stalowej konstrukcji, umożliwiają przechowywanie rzeczy ważących nawet 50 kg. Dzięki tym rozwiązaniom możemy lekko wysuwać oraz cicho i delikatne zamykać szuflady, a także cieszyć się łatwym dostępem do całego jej wnętrza. Jeśli do kuchennego wyposażenia dodamy jeszcze inteligentny sprzęt AGD z możliwością sterowania telefonem komórkowym z dala od domu, zyskujemy nową jakość życia.

Niezależnie od tego na jaki styl i kolorystykę kuchni postawimy, pamiętajmy o jednym: wystrój domu to nie sukienka czy buty, które możemy wymienić kolejnej wiosny – to zobowiązanie na lata. Obok obowiązujących trendów warto także uwzględnić aranżacje, które będą odzwierciedleniem naszego gustu, upodobań oraz stylu życia.


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS