Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-07-26

A A A POLEĆ DRUKUJ

Lodowe eksperymenty, które zachwycą niejedno podniebienie

Sezon letni zachęca do eksperymentowania w kuchni. Różnorodność świeżych owoców i ziół sprawia, że szukamy nowych połączeń smakowych. W kulinarnej podróży warto sięgnąć po lody, które są doskonałą bazą do tworzenia finezyjnych deserów, idealnych na upalne dni.

Klasyka z nutą fantazji

Jednym ze smaków, po które najczęściej sięgają konsumenci są lody waniliowe. Wystarczy dodać do nich świeże truskawki, maliny lub jagody, by stworzyć kompozycję, która przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Coraz częściej lody te podawane są także w towarzystwie oleju dyniowego i dopełnione świeżo uprażonymi migdałami. Popularnością cieszą się także połączenia z różnorodnymi likierami, czy sosami na bazie owoców. W wielu kawiarniach zamówić można na przykład lody waniliowe bądź śmietankowe w towarzystwie gorącej czekolady, czy sosu malinowego. Taki deser łatwo przygotować także w domu i podać gościom.

Czekoladowe antagonizmy

Lody czekoladowe lubią towarzystwo przeciwstawnych smaków. Z tego powodu szefowie kuchni łączą je na przykład z chili. Często sięgają też po świeżo zerwane zioła: miętę, bazylię lub kolendrę. Ze względu na naturalną słodycz, lody czekoladowe dobrze komponują się także z kwaśnymi owocami. W tym wypadku najlepiej sprawdzają się wiśnie - podawane tuż po zerwaniu, w formie konfitury lub gorącego sosu.

Nie tylko na deser

Lody mogą być serwowane także jako składnik dań głównych. Przykładowo, podając łososia, warto zamiast cytryny zaserwować gościom gałkę sorbetu cytrynowego. Przygotowując sałatkę owocową, można sięgnąć po truskawki, lody truskawkowe i doprawić je sosem balsamicznym, wykorzystywanym powszechnie w daniach kuchni włoskiej.

Sztuka na talerzu

Wiele inspiracji można znaleźć również przeglądając zwyczaje przygotowywania deserów lodowych obecnych na kulinarnej mapie świata. Zaskakujące są na przykład świeże kwiaty, które do lodów podawane są w kuchni tajskiej, ale także coraz częściej wybierają je polscy szefowie kuchni. Grecy natomiast serwują lody w towarzystwie kandyzowanych fiołków. Lody można również podawać w pucharkach przygotowanych z jadalnych kwiatów, na przykład w kielichu tulipana.

- Eksperymentowanie w kuchni jest doskonałym sposobem na spędzenie wspólnego czasu w rodzinnym gronie. Tworząc lodowe desery, dzieci chętniej sięgną po owoce, dorośli mogą spróbować odważniejszych połączeń smakowych, wybierając świeże zioła, wyraziste przyprawy, czy różnorodne napoje alkoholowe - mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral - Lody Jak Dawniej. Różnorodność smaków lodów familijnych i sorbetów pozwala tworzyć nieskończenie wiele kreacji, których odkrywanie będzie wspaniałą kulinarną przygodą, zarówno dla małych, jak i dużych koneserów lodowych deserów - dodaje.

Poszukując lodowych inspiracji, warto odwiedzić serwis www.braciakoral.pl, na którym sukcesywnie przybywa propozycji deserów z lodami w roli głównej.


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS