Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2017-01-31

A A A POLEĆ DRUKUJ

Na maliny, jeżyny, jagody do Horteksu

150x110

Pamiętacie wakacyjne wyprawy do lasu na jagody? A może woleliście zbierać słodziutkie maliny i jeżyny u babci w ogródku? Można zgłodnieć na samą myśl o pysznych owocach i wszystkich deserach, które wyczarowywała z nich mama. Latem Hortex wybrał najsmaczniejsze maliny, dojrzałe jeżyny, leśne jagody i zamroził je błyskawicznie i głęboko. Dzięki temu ich smakiem możemy cieszyć się cały rok.

Pyszne maliny, jeżyny i leśne jagody i przygotowywane z nich koktajle, soki, konfitury i ciasta – jednym słowem desery z dzieciństwa. W Horteksie doskonale je pamiętamy. Dlatego wybieramy najwyższej jakości owoce, zebrane w szczycie sezonu, gdy są najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych. Tuż po zbiorach poddajemy je procesowi błyskawicznego i głębokiegomrożenia. Dzięki temu nasze produkty zachowują smak i walory zbliżone do świeżych. Teraz dostępne są w poręcznych opakowaniach w sam raz by wyczarować z nich pyszne desery np. bezę z malinami, tartaletki z jeżynami i sernik jagodowy. Mniam -J.

  • Maliny Hortex – opakowanie 280g – 8,69 pln
  • Jeżyny Hortex – opakowanie 300g – 8,69 pln
  • Jagody Leśne Hortex – opakowanie 280 g – 8,69 pln

BEZA Z MALINAMI

Lista składników:

Beza:

300 g drobnego cukru

6 białek

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

papier do pieczenia

Krem:

200 ml śmietanki kremówki 30%

150 g sera mascarpone

4 łyżki wiórków kokosowych

Sos malinowy:

Maliny Hortex – 1 opakowanie

100 g drobnego cukru

Na gorącą patelnię wsyp maliny (kilka odłóż na później), dodaj cukier i mieszając zrób sos. Odstaw do ostygnięcia.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując dodaj cukier i sok z cytryny. Gotową pianę wymieszaj z sosem malinowym, tak aby widoczne były różowe paski. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i nałóż okrągłą porcję bezy. Na środku uformuj wgłębienie. Bezę susz ok. 90 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.

Schłodzoną śmietankę ubij na gęstą masę, dodaj ser i wiórki kokosowe. Wystudzoną bezę wypełnij kremem, a wierzch posyp malinami.

TARTALETKI Z JEŻYNAMI

Lista składników:

spód:

100 g łuskanych pistacji

100 g mąki pszennej

75 g masła

50 g cukru trzcinowego

2-3 łyżki wody

krem:

Jeżyny Hortex – 1 opakowanie

250 g sera mascarpone

3 łyżki śmietanki min. 30%

2 łyżki cukru pudru

laska wanilii

Pistacje zmiksuj, po czym wymieszaj z mąką, cukrem, posiekanym masłem i wszystko zagnieć, dodając stopniowo 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

W tym czasie 8 mniejszych lub 4 większe foremki na tartaletki wysmaruj masłem i odstaw.

Następnie przygotuj krem. Śmietankę lekko podgrzej z ziarenkami wanilii i ostudź. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz ze śmietanką, wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.

Ciasto podziel na równe części, rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki foremek. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

Upieczone ciasteczka ostudź. Do tartaletek wyłóż krem i przykryj go równomiernie rozmrożonymi owocami. Ciastka możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem lub posiekanymi pistacjami.

SERNIK JAGODOWY 

Lista składników:

Masa serowa:

Jagody leśne Hortex – 140 g

500 g sera twarogowego, trzykrotnie mielonego

250 g ser mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

150 g cukru pudru

100 ml płynnego miodu

20 g żelatyny

szczypta cynamonu

 Wierzch:

Jagody leśne Hortex – 140 g

100 g cukru

sok z połowy cytryny

 Spód:

200 g ciastek typu digestive

70 g masła

 Ciasteczka pokrusz i połącz z roztopionym masłem. Tak powstałym ciastem wylep dno formy do tarty z wyciąganym dnem i odstaw do lodówki.

Tymczasem przygotuj masę serową. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody. Połowę opakowania jagód zblenduj z miodem i cynamonem, odstaw. Następnie obydwa rodzaje sera zmiksuj z cukrem pudrem i śmietanką. Namoczoną wcześniej żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody i stopniowo, cały czas mieszając dodawaj do masy serowej. 2/3 masy wylej na schłodzony spód i wstaw do stężenia do lodówki. Do pozostałej wlej zblendowane wcześniej jagody i delikatnie wymieszaj. Gotową masę jagodową wylej na stężałą, białą masę serową i wstaw do lodówki, do stężenia.

Na koniec pozostałe jagody przesmaż z cukrem i sokiem z cytryny, a powstałą i ostudzoną polewą polej sernik.


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS