Lody o smaku zwierzęcych wnętrzności, kurzych skrzydełek czy ryb – to tylko niektóre z najdziwniejszych na świecie zimowych deserów. Część z nich wygląda tak obrzydliwie, że aż trudno uwierzyć, że mogły powstać.
Azja króluje w wymyślaniu oryginalnych lodów. Smaki, które w Polsce uchodzą za co najmniej dziwne, na największym kontynencie świata biją rekordy popularności. Jest to dowód na różnice w gustach Europejczyków i Azjatów.
Miksowana konina, owca i ryby
Japońska firma Basashi zaproponowała zimowy deser ze zmiksowanymi kawałkami koniny. Mieszkańcy tego kraju na tyle upodobali sobie produkcję dziwnych smaków charakterystycznych dla danego regionu, że stworzyli również lody z wyczuwalnymi… kurzymi skrzydełkami. Przysmak jest specjalnością handlarzy drobiu z regionu Nagoja.
Kolejny lodowy przysmak z Kraju Kwitnącej Wiśni ma smak wołowych języków. Te pochodzące z prefektury Miyagi lody uchodzą za jedne z najpopularniejszych w kraju.
W Europie niewyobrażalne są lodowe desery o smaku ryb. W Azji to przysmak jakich mało. Japończycy eksperymentują z nimi, przekazując lody nie tylko producentom małych lodziarni, ale także supermarketom. Dzięki temu każdy ma dostęp do popularnych deserów o niezwykłym smaku.
Jednym z argumentów przemawiających za wyjazdem do Japonii w celu poznania regionalnego menu, są zimne smakołyki w kolorze czarnym. Ten niespotykany, ciemny odcień jest uzyskiwany poprzez dodanie do lodowej bazy zmielonych ziaren czarnego sezamu.
Chiny
Chiny również cieszą się bogatym wyborem słodyczy i przekąsek, które przez obcokrajowców uchodzą za dość niezwykłe. Wśród nich są lody o smaku ośmiornicy, krewetek z ananasem czy wasabi.
Popularnym przysmakiem w tym kraju jest także fasola, która bywa dodawana do większości deserów, a nawet do herbaty z mlekiem. Choć lody z dodatkiem tego warzywa przypominają popularne u nas jabłkowe, smakują jak słodka fasola. Oprócz tego są też bardzo tanie, kosztują ok. 1-2 juanów, czyli 0,5 – 1 zł.
Dziwne smaki prosto z Europy
Oryginalne lody można odnaleźć również w Europie – we Włoszech czy Wielkiej Brytanii. W pierwszym z krajów skosztujemy zimnych deserów o smaku pizzy, z domieszką oregano, pomidorów i czosnku. Dla turystów prawdziwym zaskoczeniem będzie także aksamitne spaghetti.
Pobyt w Wielkiej Brytanii jest też prawdziwą gratką dla wielbicieli frytek i ryb. Właśnie tam są produkowane lody o smaku fish&chips. Dzisiaj można je dostać w wafelku, a jeszcze kilka lat temu zwijano je w gazetę i wraz z frytkami serwowano klientom.
Dziwne lody spotkamy w wielu zakątkach świata, wśród których najwięcej znajdzie się w Azji. Wielbiciele tradycyjnych lodów o smaku śmietanki, truskawki czy bakalii mogą skorzystać z oferty producentów z wieloletnią tradycją lodziarską np. Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. Ich produkty – choć tworzone dziś – smakują jak dawniej.
dostarczył infoWire.pl