Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2015-03-25

A A A POLEĆ DRUKUJ

Ochrona zbóż przed łamliwością podstawy źdźbła

Wywołana przez grzyby łamliwość podstawy źdźbła wpływa na wielkość zbieranego plonu, a tym samym powoduje nieodwracalne straty w zbiorach zbóż. Najczęściej objawy choroby stają się widoczne dopiero w fazie dojrzałości, co uniemożliwia podjęcie działań ochronnych wczesną wiosną podczas pierwszych zabiegów fungicydowych.

Wywoływana przez grzyby rodzaju Oculimacula acuformis łamliwość podstawy źdźbła może zagrażać wielu rodzajom zbóż, takim jak żyto, pszenżyto, czy jęczmień, ale największe straty powoduje na plantacjach pszenicy. Zboża jare są mniej narażone niż ozime ze względu na krótszy okres, w którym może wystąpić infekcja, dlatego u nich rzadziej stwierdza się straty o znaczeniu ekonomicznym. W zbożach ozimych porażenie liści następuje już jesienią w początkowej fazie krzewienia, ale objawy są niedostrzegalne lub słabo widoczne, co rodzi trudności w podjęciu decyzji o zabiegach ochronnych.

 Nasilenie objawów choroby zależy od warunków pogodowych: infekcjom sprzyja wysoka wilgotność powietrza (w granicach 80%- 90%), i temperatura od 2 do 10°C. Pierwsze symptomy to małe, jasno brązowe plamy na pochwie liściowej, które zostają w późniejszych etapach pokryte przez mniejsze, czarne plamki przypominające osad. Jeżeli na tym etapie nie zostają podjęte odpowiednie kroki, grzyb doprowadza do zniszczenia tkanek źdźbła przy podstawie i murszenie. W efekcie, łamliwość źdźbła powoduje wyleganie łanów zbóż i olbrzymie straty w zbiorach. Zapowiedzią niskich plonów ziarna są również inne objawy wywołane przez tę chorobę, tj. uschłe kłosy o białej barwie, które są efektem zakłóceń w dostawie wody z solami mineralnymi z gleby do górnej części rośliny.

 Zwalczanie grzybów powodujących łamliwość podstaw źdźbła powinno być przeprowadzone w odpowiedniej fazie rozwojowej rośliny. Najlepsze wyniki przynoszą zabiegi wykonane na początku strzelania w źdźbło (w skali BBCH faza 30) lub w fazie pierwszego kolanka (BBCH 31). W wyborze fungicydów należy zwrócić też uwagę na zdolność jednoczesnego zwalczania innych chorób, bowiem nie wszystkie zarejestrowane fungicydy wykazują w tym zakresie wystarczającą skuteczność. Na tym polu dobrze spisuje się Capalo 337,5 SE firmy BASF, który zapewnia kompleksową ochronę zbóż na początkowych etapach wegetacji. Capalo stosuje się w ochronie ozimej pszenicy i pszenżyta oraz jarego jęczmienia przed takimi chorobami jak: łamliwość podstawy źdźbła, fuzaryjna zgorzeł podstawy źdźbła, mączniak prawdziwy, septorioza liści, rdza, czy rynchosporioza. Atutem preparatu jest nie tylko szerokie spektrum zwalczanych chorób, ale też interwencyjne i zapobiegawcze działanie wzajemnie uzupełniających się substancji aktywnych.

Aplikacja odpowiednich fungicydów we wczesnych fazach rozwojowych może zapewnić długotrwałą i skuteczną ochronę zbóż. Ważne by stosowane środki zwalczały szerokie spektrum chorób, w tym łamliwość podstawy źdźbła, której objawy są często niedostrzegalne, a przez to pomijane przy zabiegach ochronnych.





Słowa kluczowe:fungicydy, zboża

Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS