Wiosna to najlepszy czas na zmiany w PEŁNYM tego słowa znaczeniu. Od czego zacząć? Według Nowej Piramidy Żywieniowej powinniśmy stawiać na produkty zawierające błonnik pokarmowy, którego spożycie jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Do tych produktów należą owoce, warzywa i zboża ze szczególnym uwzględnieniem PEŁNEGO ziarna, które jest źródłem cennych minerałów. Dzięki nim jesteśmy PEŁNI energii przez cały dzień!
Wiosna to pora roku, która symbolizuje nowy początek. To czas, w którym nie tylko przyroda budzi się do życia, także i my wstajemy z zimowego letargu i staramy się odbudować dobre samopoczucie, kondycję i formę. Każda zmiana wymaga holistycznego podejścia i modyfikacji na wielu polach codziennego funkcjonowania. Od czego powinniśmy zacząć? Dobrym początkiem będzie z pewnością odpowiednia, zbilansowana dieta. Produkty zbożowe, ze szczególnym uwzględnieniem PEŁNOziarnistych uplasowały się na trzecim miejscu w Nowej Piramidzie Żywieniowej. Oznacza to, że powinny być spożywane podczas większości posiłków. PEŁNE ziarna są źródłem minerałów i witamin niezbędnych dla zachowania dobrej kondycji i samopoczucia.
Sięgnij po zdrowe śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek, który zapewnia nam siłę i energię na cały dzień, dostarcza paliwa niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu i reguluje układ trawienny. Naukowcy z Harvard University przeprowadzili badanie, w którym udowodnili, ze mężczyźni, którzy nie spożywają pierwszego posiłku z samego rana mają większą ochotę na podjadanie między posiłkami.[1] W badaniu Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych przeprowadzonym na potrzeby marki Lubella na pytanie Co daje najwięcej energii na cały dzień?, aż 57% Polaków jednoznacznie wskazało śniadanie.[2] Pożywny posiłek z samego rana sprawia, że energia uwalniana jest stopniowo co pozwala, by nasz mózg był w dobrej formie. Jesteśmy bardziej kreatywni, mamy głowę PEŁNĄ świeżych pomysłów co zwiększa efektywność naszej pracy. Nieprawidłowa dieta może skutkować szybkim wyczerpaniem rezerw energetycznych. A przecież przygotowanie wartościowego śniadania nie zajmuje dużo czasu, a to od niego w dużym stopniu zależy nasz nastrój przez cały dzień.[3] Chrupiące płatki śniadaniowe to dobre, szybkie i smaczne rozwiązanie na początek dnia. Płatki Pełnoziarniste Corn Flakes od Lubelli są źródłem błonnika pokarmowego i składników odżywczych, takich jak fosfor, mangan czy magnez. Dr Cahill z Harvard University radzi, aby nie zapominać o jedzeniu śniadań i uwzględniać w diecie pokarmy, które dostarczą organizmowi odpowiedniego poziomu energii i składników odżywczych. Jako idealny przepis na zdrowe śniadanie podaje miskę płatków pełnoziarnistych lub owsianych z dodatkiem orzechów i kawałków owoców.[4]
Warto wiedzieć również, że…
To jak zaczniemy dzień ma duży wpływ na to, jak będzie on wyglądał później. Warto zrobić wszystko, by codzienny start był jak najbardziej przyjemny i wartościowy. Aby zapewnić sobie dawkę energii niezbędnej do podejmowania codziennych wyzwań, dobrze jest zacząć od porannych ćwiczeń, a następnie zjeść zdrowy posiłek. Badania umieszczone w Journal of Psychiatric Research udowodniły, że osoby, które spożywają śniadania z samego rana mają lepszą pamięć. Ich mózg pracuje sprawniej i łatwiej przyswajają wiedzę. Ponadto są o wiele bardziej skłonne do aktywności fizycznej i co więcej, ćwiczą znacznie bardziej intensywnie niż inni. Dietetycy przekonują, że osoby, które jedzą śniadanie, mają lepszy nastrój, rzadziej miewają problemy z nadwagą, a ich układ odpornościowy pracuje wydajniej. Po całonocnym poście trzeba dostarczyć organizmowi potrzebnej energii na cały dzień, dlatego poranne pożywienie należy komponować tak, aby zawierało zarówno nabiał, jak i produkty pełnoziarniste.
PEŁNE ziarno, które daje PEŁNO możliwości
Od tysięcy lat zboża stanowią podstawę naszego żywienia. Dostarczają nam zrównoważonej energii, zawierają białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i substancje mineralne. Pełnoziarnista mąka kukurydziana to produkt o wysokich walorach odżywczych, złocistym kolorze i delikatnym smaku. Powstaje z przemiału pełnego ziarna, a poprzez proces mielenia ziaren w całości, uzyskujemy mąkę, która nie traci żadnych wartościowych składników.[5] PEŁNE ziarno daje nam PEŁNO pysznych rozwiązań na wartościowe jedzenie. Warto dbać o uatrakcyjnienie diety, aby nie stała się ona monotonna. Oprócz klasycznych kompozycji, jak płatki z mlekiem, można do nich dodać jogurt, owoce bądź w ramach drugiego śniadania przygotować ciastka pełnoziarniste lub batona zbożowego. To świetna alternatywa dla sklepowych smakołyków, a przy okazji pożywny i urozmaicony posiłek. Wprowadzenie PEŁNYCH ziaren do jadłospisu to zdrowy i skuteczny sposób na pozytywne zmiany
w naszym życiu!
[1] http://circ.ahajournals.org/content/128/4/337.abstract.
[2] Ibris, Polacy Gotują, Co daje najwięcej energii na cały dzień, Warszawa 2016.
[3] Agata Radosh, Sięgnij po zdrowie 1, 2014.
[4] http://newsroom.heart.org/news/skipping-breakfast-may-increase-coronary-heart-disease-risk.
[5] Agata Radosh, Sięgnij po zdrowie 1, 2014.
dostarczył infoWire.pl