Możemy nie należeć do grona oddanych miłośników futbolu, jednak podczas takich wydarzeń jak Euro, piłkarska atmosfera udziela się każdemu. Zewsząd słyszymy transmisje z murawy, a na balkonach widnieją flagi narodowe. Sport to przecież przede wszystkim ogromne emocje, a na te trudno być obojętnym. Stanowi to też świetną okazję do spotkań towarzyskich – nic nie jednoczy tak, jak wspólne kibicowanie! Jak je sobie umilić?
Coś smacznego na ząb
Przekąski to ten dodatek, bez którego trudno obejść się podczas oglądania telewizji, a co dopiero w przypadku Euro! Za najpopularniejsze uchodzą chipsy, paluszki, czy też orzeszki. Rozgrywki najlepszych europejskich drużyn to jednak wyjątkowe wydarzenie, które wymaga nie lada oprawy – również tej kulinarnej! Idealna przegryzka musi być mała, krucha i wydawać charakterystyczny chrupiący dźwięk przy gryzieniu. Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella, podpowiada jak przełamać przekąskową monotonię na czas europejskich rozgrywek.
Wypiek na medal
Smacznym i niezwykle szybkim do przyrządzenia dodatkiem umilającym piłkarskie emocje będą samodzielnie przygotowane krakersy. Ich wypiek zajmuje jedynie 15 minut, zatem wyjdą gotowe nawet, jeżeli zabierzesz się za przygotowywanie ciasta tuż przed meczem. Warto pamiętać, że smak i chrupkość naszych krakersów zależy także od jakości składników, a przede wszystkim odpowiedniej mąki (świetnie nada się do tego Lubella Puszysta Krupczatka), jaką wykorzystujemy do przygotowania tego typu przekąsek. Dodaj do całości swoje ulubione przyprawy i gotowe! Piotr Ceranowicz w tym przypadku wybrał sól morską i kminek, szczegóły serwujemy poniżej. Smacznego ;)
Domowe krakersy kminkowe
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: dla 4 osób
Poziom trudności: bardzo łatwe
- 300 g mąki Lubella Puszysta Krupczatka
- 140 g masła
- Łyżeczka cukru
- Pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
- Kminek
- Sól gruboziarnista do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem kminku i soli, łączymy ze sobą i energicznie wyrabiamy formując ciasto. Rozwałkowujemy je i kroimy na kwadraty.
Całość przekładamy na blachę, posypujemy solą i kminkiem, lekko wciskamy przyprawy w ciasto. Dzięki specjalnemu procesowi suszenia ziaren użytych do produkcji Mąki Puszystej Krupczatki od Lubelli, krakersy będą wyjątkowo kruche i chrupiące.
Przekąski pieczemy przez ok 10 – 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
***
Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.
Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.
dostarczył infoWire.pl