Już niedługo walentynki! To amerykańskie święto zakochanych na dobre wpisało się już do polskiego kalendarza. W ten wyjątkowy dzień, pełen miłych gestów pragniemy spędzić z ukochaną osobą jak najwięcej czasu. Aby więc razem tego dnia celebrować każdą chwilę zaprośmy partnera do kuchni i wspólnie przygotujmy pyszną, romantyczną kolację, nie zapominając o znanym polskim przysłowiu - "przez żołądek do serca"!
- Przyprawa w płynie MAGGI z wyciągiem z lubczyku – Uniwersalna przyprawa ma szerokie zastosowanie i jest idealna do zup, sosów, dań z patelni, niezliczonych przystawek i dań na zimno.
- Sos koperkowy ze śmietanką Na Każdy Dzień WINIARY – niepowtarzalny smak zawdzięcza głównie doskonałej kompozycji ziół i przypraw. Doskonale podkreśli smak ryb - zarówno tych pieczonych, duszonych, jak i smażonych. Można wykorzystać go także, jako dodatek do przystawek.
- WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą – prosty sposób na urozmaicenie tradycyjnej potrawy z kurczaka w prawdziwie włoskim stylu. Kompozycja składników zawierająca paprykę, dojrzałe pomidory i zioła znane z włoskiej kuchni – bazylię, tymianek i rozmaryn w idealnej proporcji, to gwarancja wyjątkowego, włoskiego smaku i idealnej konsystencji dania.
- Sugerowana cena detaliczna produktu:
Przyprawa w płynie MAGGI z lubczykiem – (200g) ok 2,75 zł
Sos koperkowy ze śmietanką Na Każdy Dzień WINIARY – ok. 2,10 zł
WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą – ok. 2,69 zł
Wspólne gotowanie w kuchni wywołuje w nas wiele pozytywnych emocji. To idealny sposób nie tylko na podtrzymanie romantycznego nastroju, ale także na spędzenie czasu razem w miłej atmosferze. Jednak to nie wszystko! Jak wynika z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, aż 64% z nas podczas wspólnego przygotowywania posiłków odczuwa zadowolenie, a 57% towarzyszy uczucie radości. Dzielmy się, więc pozytywnymi emocjami i zaprośmy partnera do kuchni, aby razem przygotować pyszną, walentynkową kolację! Inspiracje kulinarne idealne na tę okazję zapewnia marka WINIARY.
Niewielu z nas wie, że lubczyk wprowadzony przez Rzymian do Europy jest uważany za jeden z najsłynniejszych afrodyzjaków! Ekstrakt z korzenia tej rośliny znajdziemy w Przyprawie w płynie MAGGI z wyciągiem z lubczyku. Na romantyczną kolację proponujemy, więc wspólne przygotowanie wyjątkowego łososia pod pierzynką z chleba tostowego oraz Sosu koperkowego ze śmietanką Na Każdy Dzień WINIARY. Twój dom spowije aromat, któremu nikt się nie oprze! Przygotowania zaczynamy od przekrojenia łososia na 4 porcje. Następnie skrapiamy rybę sokiem z cytryny oraz Przyprawą w płynie MAGGI i oprószamy solą i pieprzem. Łososia posypujemy jeszcze koperkiem i pozostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. W międzyczasie kruszymy chleb i łączymy go z 1 łyżką musztardy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z chlebem. Później naczynie do zapiekania smarujemy olejem, układamy w nim ryby skórą do góry, na każdej kładziemy porcję chleba i rozsmarowujemy. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy bez przykrycia 20 minut. W międzyczasie zawartość opakowania z sosem dokładnie rozprowadzamy w 200 ml zimnej wody i 100 ml śmietany 12%. Stawiamy na ogniu i mieszamy do chwili zagotowania. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty, często mieszając. Upieczonego łososia podajemy z sosem. Mmm pycha!
Włochy słyną nie tylko ze świeżych serów czy aromatycznych ziół, ale także z wyjątkowych potraw, idealnych na romantyczną kolację we dwoje. Warto więc podczas walentynek zainspirować się kuchnią śródziemnomorską i wspólnie przygotować pysznego kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą. Potrzebne nam będą WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą, śmietana 12%, 400g piersi z kurczaka oraz 1 kulka mozzarelli (100g). Na początek piersi kurczaka kroimy na kotlety i rozbijamy na grubość około 1 cm. Na patelni dobrze rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i na średnim ogniu (ok. 60% mocy) obsmażamy kotlety przez 1 minutę z każdej strony. Następnie zawartość saszetki WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody i 50 ml śmietanki 12%, dodajemy do kurczaka i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze przez 8 minut. Później mozzarellę kroimy w plastry i układamy po jednym plastrze na każdym kawałku kurczaka. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze przez około 1 min. Tak przyrządzony kurczak najlepiej smakuje z świeżą sałatą skropioną sosem vinegret, do której przyrządzenia możesz zaangażować swoją drugą połówkę. Smacznego!
Po więcej inspiracji na wspólne gotowanie zapraszamy na www.winiary.pl.
* Badanie konsumenckie „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY, 2014.
dostarczył infoWire.pl