Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2016-01-28

A A A POLEĆ DRUKUJ

Śliwka kalifornijska inspiracją branży spożywczej

150x110

Puree, koncentrat, kostka, pasta a nawet proszek. W czasie targów Food Ingredients Europe w Paryżu, branża śliwki kalifornijskiej zaprezentowała gamę inspirujących produktów, które znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle żywieniowym.

Kalifornijczycy nie poprzestają jedynie na uprawie i dystrybucji suszonej śliwki wysokiej jakości, lecz stale wprowadzają na światowe rynki nowe rozwiązania. Producenci żywności na całym świecie wciąż odkrywają korzyści, jakie niesie za sobą stosowanie produktów wytwarzanych z suszonej śliwki dla poprawy smaku i właściwości odżywczych produktów spożywczych.

W czasie paryskich targów, branża z Kalifornii zaprezentowała gamę produktów wytwarzanych ze śliwek suszonych najwyższej jakości. Wśród nich m.in. śliwki kalifornijskie w kostce, będące produktem w 100% naturalnym, które świetnie sprawdzają się w wypiekach, produktach mlecznych, w połączeniu z wyrobami czekoladowymi czy w koktajlach owocowych.

„Potencjał innowacji będący źródłem potęgi Kalifornii, znajduje swoje odzwierciedlanie nie tylko w rozwiązaniach technologicznych, ale również w kulinariach i produktach spożywczych. Branża suszonej śliwki z Kalifornii jest tego przykładem. Poprzez stałe inwestycje w badania i rozwój oferty, Kalifornijczycy dostarczają najlepszy surowiec, z którego na co dzień korzystają sklepy, restauracje, szefowie kuchni oraz producenci żywności w całej Europie” – mówi Mark Dorman, European Marketing Director, California Prune Board (Europe).


Pasta oraz puree ze śliwek kalifornijskich są produktami, które mogą być używane jako substytut oleju i tłuszczu, pozwalający zachować wilgotność oraz poprawić smak żywności. Stosuje się je w wypiekach, cukiernictwie, w sosach czy wyrobach mięsnych. Warto również wspomnieć o śliwkach w proszku, wytwarzanych z bloku śliwkowego o bardzo niskiej wilgotności. Produkt zawiera wyjątkową mieszkankę rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Znajduje on zastosowanie w wypiekach, cukiernictwie, mięsach i sosach.

Ponadto w Kalifornii produkuje się również koncentraty będące ekstraktem wytwarzanym ze śliwy ‘Petite d’Agen’ natychmiast po zerwaniu z drzewa. Produkt stosowany jest w wyrobach cukierniczych, a także w sosach oraz wyrobach mięsnych.

 

 


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS