Puree, koncentrat, kostka, pasta a nawet proszek. W czasie targów Food Ingredients Europe w Paryżu, branża śliwki kalifornijskiej zaprezentowała gamę inspirujących produktów, które znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle żywieniowym.
Kalifornijczycy nie poprzestają jedynie na uprawie i dystrybucji suszonej śliwki wysokiej jakości, lecz stale wprowadzają na światowe rynki nowe rozwiązania. Producenci żywności na całym świecie wciąż odkrywają korzyści, jakie niesie za sobą stosowanie produktów wytwarzanych z suszonej śliwki dla poprawy smaku i właściwości odżywczych produktów spożywczych.
W czasie paryskich targów, branża z Kalifornii zaprezentowała gamę produktów wytwarzanych ze śliwek suszonych najwyższej jakości. Wśród nich m.in. śliwki kalifornijskie w kostce, będące produktem w 100% naturalnym, które świetnie sprawdzają się w wypiekach, produktach mlecznych, w połączeniu z wyrobami czekoladowymi czy w koktajlach owocowych.
„Potencjał innowacji będący źródłem potęgi Kalifornii, znajduje swoje odzwierciedlanie nie tylko w rozwiązaniach technologicznych, ale również w kulinariach i produktach spożywczych. Branża suszonej śliwki z Kalifornii jest tego przykładem. Poprzez stałe inwestycje w badania i rozwój oferty, Kalifornijczycy dostarczają najlepszy surowiec, z którego na co dzień korzystają sklepy, restauracje, szefowie kuchni oraz producenci żywności w całej Europie” – mówi Mark Dorman, European Marketing Director, California Prune Board (Europe).
Pasta oraz puree ze śliwek kalifornijskich są produktami, które mogą być używane jako substytut oleju i tłuszczu, pozwalający zachować wilgotność oraz poprawić smak żywności. Stosuje się je w wypiekach, cukiernictwie, w sosach czy wyrobach mięsnych. Warto również wspomnieć o śliwkach w proszku, wytwarzanych z bloku śliwkowego o bardzo niskiej wilgotności. Produkt zawiera wyjątkową mieszkankę rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Znajduje on zastosowanie w wypiekach, cukiernictwie, mięsach i sosach.
Ponadto w Kalifornii produkuje się również koncentraty będące ekstraktem wytwarzanym ze śliwy ‘Petite d’Agen’ natychmiast po zerwaniu z drzewa. Produkt stosowany jest w wyrobach cukierniczych, a także w sosach oraz wyrobach mięsnych.
dostarczył infoWire.pl