W wielu domach przygotowania do Świąt idą pełną parą – gruntowne sprzątanie, dekorowanie domu, kupowanie prezentów i oczywiście to, co najbardziej wymagające – gotowanie świątecznych potraw. Ci, którzy w tym roku chcą nieco odjąć sobie pracy, powinni sprawdzić świąteczną ofertę cateringową restauracji w Manufakturze.
W Anatewce specjały kuchni żydowskiej: karp, śledzie w różnych konfiguracjach, ale też makiełki czy sernik paschalny. Restauracja Bawełna jak zawsze, postawiła na dania z twistem – w ich ofercie znajdziecie nie tylko klasyki, ale także nieoczywiste propozycje, takie jak gnocchi con fungi, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane z aromatycznym sosem na bazie grzybów leśnych czy ręcznie lepione ravioli z łososiem. Nie zapomnijcie też o propozycjach z Wekowni, dostępnej w Bawełnie i Szpulce, czyli rzemieślniczych wekach. W ofercie m.in. bigos staropolski, polędwiczka z sosie podgrzybkowym czy staropolski pasztet z gęsi. W Galicji zaopatrzycie się w tradycyjne, domowe potrawy: karpia w galarecie, barszcz czerwony z kołdunami czy ręcznie lepione pierogi z kapustą i grzybami. Podobnie w Polce – tam dostaniecie śledzia w korzennej zalewie, karpia na grzybowym pęczaku czy udo gęsi z sosem piernikowym.
Specjały kuchni roślinnej dostarczy Restauracja Zielona. Tam można zamówić m.in. kremową zupę grzybową z miso, selera a’la śledź w sosie tatarskim czy pasztet z białej fasoli i śliwki. Po niskokaloryczne słodkości skierujcie kroki do Chudego Ciacha. Sernik wegański z powidłami śliwkowymi, tort piernikowy, sernik cynamonowy czy makowiec świąteczny – to tylko kilka fit propozycji. Świąteczne gotowanie chętnie wesprze też Rajskie Manu – u nich zamówicie np. grzybową lub barszcz czerwony, ale też rybę po grecku czy krokiety z kapustą i grzybami.