Sałatki ze świeżych warzyw i owoców to idealny sposób na powitanie nadchodzącej wiosny! W okresie wiosennym natura rozbudza się do życia, dołączmy więc do niej i wzbogaćmy nasze menu wprowadzając do niego pyszne, letnie sałatki. Aż 77% z nas deklaruje, że w tym okresie najchętniej sięga po kompozycje z dodatkiem świeżych warzyw. Sprawdźmy, jakie jeszcze składniki dodajemy do wiosennych sałatek!
- Majonez DELIkatny WINIARY – to doskonały dodatek do świeżych warzyw i letnich sałatek. Majonez nie dominuje nad warzywami, ale podkreśla ich unikalne walory smakowe. Delikatna, kremowa konsystencja łączy składniki posiłków w smaczną całość.
- WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami - pozwala na przygotowanie idealnie doprawionej, soczystej i delikatnej piersi kurczaka bez dodawania tłuszczu podczas smażenia.
- Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY – to niezastąpiony składnik marynat do mięs i sosów sałatkowych. Świetnie sprawdza się też w podkreśleniu smaku zup oraz wielu rodzajów przystawek.
- Sugerowana cena detaliczna produktów:
Majonez DELIkatny WINIARY o pojemności 250 ml – ok. 3,80 zł
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami- ok. 2,99 zł
Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY – ok. 3,00 zł
Kolorowe i pyszne sałatki są niezastąpione w naszym menu - idealne na lunch czy lekką kolację, przyjęcie czy też spotkanie przy grillu. Ile okazji do ich podania, tyle także sposobów, na jakie możemy je przygotować. Sezonowe, tradycyjne, egzotyczne, łagodne, ostre, z mięsem, wegetariańskie – można wyliczać bez końca. Do przyrządzania tego niezwykle prostego i szybkiego dania możemy również używać przeróżnych składników, w zależności od tego, co lubimy najbardziej. Wiosną i latem aż 77% z nas deklaruje, że częściej sięga po sałatki oraz surówki z dodatkiem świeżych warzyw. Najchętniej wybieranym składnikiem są pomidory - aż 60% z nas wykorzystuje je do przygotowania swoich sałatek. Kolejnym elementem kolorowych, wiosennych kompozycji jest oczywiście sałata (49%), dalej ogórek zielony (48%) i rzodkiewka (11%). Sałatki to jednak nie tylko warzywa, możemy do ich stworzenia wykorzystać całą gamę produktów spożywczych, aby jeszcze bardziej urozmaicić nasz posiłek. Polskie rodziny do sałatek chętnie dodają także ser (7%), kukurydzę konserwową (22%), mięsne dodatki (6%) oraz makaron (3%).
Kompozycja ze świeżych warzyw jest najsmaczniejsza, kiedy ją dobrze doprawimy i wzbogacimy różnorodnymi składnikami. Proponujemy przygotowanie pysznej sałatki z kurczakiem, która sprawdzi się świetnie, jako propozycja na letni obiad! Do jej przygotowania potrzebujemy 1 filetu z kurczaka, WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami, 4 łyżek Majonezu DELIkatnego WINIARY, pół puszki ananasa, pora, sałatę strzępistą, a także sól i pieprz. Zaczynamy od przygotowania mięsa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystarczy pierś kurczaka zawiniętą w WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami usmażyć na patelni bez dodawania tłuszczu podczas smażenia przez około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Następnie sałatę rwiemy na kawałki i przekładamy do miski. Białą część pora kroimy najpierw wzdłuż, następnie w pół-talarki oraz dodajemy do miski razem z pokrojonymi w kostkę plastrami ananasa i kurczaka. Wszystkie składniki naszej sałatki łączymy z Majonezem DELIkatnym WINIARY, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Pyszna, letnia potraw gotowa!
Wielbicielom niestandardowych połączeń smakowych z pewnością przypadnie do gustu natomiast sałatka z truskawkami i szparagami. Propozycja ta perfekcyjnie łączy wiosenne smaki i kolorystykę na jednym talerzu! By stworzyć tą wyjątkową kompozycję będziemy potrzebować: 12 truskawek, 8 kulek sera mozzarella, 30g orzechów, pół pęczka zielonych szparagów, 200g rukoli. Dressing, którym polejmy naszą sałatkę przygotujemy z 4 łyżek oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny, oraz łyżki Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Na początek z umytych i osuszonych truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na połówki albo ćwiartki (w zależności od wielkości). Następnie szparagi myjemy i odcinamy z nich zdrewniałe końcówki. Część z nich blanszujemy we wrzątku przez 2 minuty i płuczemy w zimnej wodzie – te podajemy w całości, a część surowych szparagów kroimy obieraczką do warzyw na paski. Rukolę myjemy i suszymy. Następnie przygotowujemy dressing, skrapiamy nim wszystkie składniki sałatki i gotowe. Tak przygotowane danie świetnie pasuje do dań z grilla. Smacznego!
Więcej inspiracji na oryginalne i smaczne sałatki można znaleźć na stronie www.winiary.pl.
* Dane pochodzą z badania konsumenckiego „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.
dostarczył infoWire.pl