mleko a śmietanka
2012-02-12 03:34:34 - lamia
kiedy lepiej stosować w kuchni mleko zagęszczone, a kiedy śmietankę.
w zasadzie głupia sprawa: ...w ogóle nie odróżniam gęstego mleczka od
śmietanki (śmietankę kojarzę z zamierzchłych czasów w zasadzie tylko kwaśną,
a mleko - z woreczka. Potem wszelkie podbieństwo do tego zniknęło - mam
wrażenie, że i to i to zrobione jest z mleka w proszku i jako taki produkt
mleczarski (z proszku) nie jest ani mlekiem ani śmietnką, tylko 'trzecim
wcieleniem'.
Pomijając gust/smak - czy któreś będzie z jakiegoś powodu lepsze do
zastosowania w kuchni - jak zupa, sos, itp?
(które jest trwalsze po otwarciu opakowania? - po otwarciu trudno mi
stwierdzić, czy jest jeszcze świeże, czy już 'coś się tam dzieje'.)
Re: mleko a śmietanka
2012-02-14 20:49:23 - Stokrotka
Produkty mleczne są bardzo urozmaicone.
Interesuje mnie czego w czym jest dużo i mało w zestawieniu:
kazeina mleka, laktoza, wapń, tłuszcze nasycone, nienasycone,
wielo.nienasycone, ciężar właściwy tłuszczu, woda, konserwanty np. aldehydy
podobno dodawane do jogurtu....(czy tylko).
__w:
mleku 0% tłuszczu, 2% tłuszczu, 3,6% tłuszczu,
mleku zagęszczonym,
śmietanie 10%, 12%, 18%, 30%,
maśle, maślance, serwatce,
twarogu tłustym, chudym,
jogurcie, jogurcie owocowym , kefirku, zsiadłym mleku,
serku żułtym , topionym, pleśniowym, pleśniowym twardym, homogenizowanym.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
reforma.ortografi.w.interia.pl/