Co łączy kilogram cytryn i maleńki owoc aceroli o wadze 4,5g? Zawartość witaminy C. Poznajcie wiśnię z Barbados - prawdziwą bombę witaminową. Nie bez przyczyny przypominamy o niej w połowie marca.
Historia z Indianami w roli głównej
Acerola pochodzi z Ameryki Środkowej i wysp karaibskich. Prawdopodobnie rośliny lub nasiona tego zdrowego owocu były przenoszone między wyspami przez migrujących Indian jeszcze w czasach prekolumbijskich. Współcześnie największym producentem aceroli jest Brazylia. Owoc uprawia się także w Teksasie i na Florydzie, Australii, Ameryce Południowej oraz tropikalnych rejonach Azji i Afryki.
Witaminowa rekordzistka
Wysoką zawartość witaminy C odkryto w 1945 roku w laboratorium w Puerto Rico. Acerola słynie z wielu właściwości prozdrowotnych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C dodawana jest na przykład w Stanach Zjednoczonych do odżywek witaminowych dla niemowląt i dzieci. Owoce aceroli są drobne, lekko zaokrąglone i charakterystycznie spłaszczone – jak owoce wiśni. Mają jasny, czerwony kolor i podzielone są na „płaty”, dzięki którym owoc wydaje się być złożony z trzech części. Miąższ aceroli jest soczysty, kwaśny, wewnątrz owocu znajdują się 3 pestki. Wiśnia z Barbados ulega szybkiej fermentacji – jako świeży owoc można ją spożywać maksymalnie w ciągu 5 dni od zerwania.
Solo i w towarzystwie
Ze względu na swoje walory smakowe superowoc jest składnikiem wielu napojów. Jedną z propozycji, która niedawno zadebiutowała na rynku jest aromatyczne połączenie aceroli, wiśni i żurawiny – superowocowa herbatka TEEKANNE „Superfuits” z linii World of Fruits. „Superfruits” jest propozycją dla koneserów herbatek owocowych, poszukujących nowych, intrygujących połączeń smakowych. Dzięki niej każda chwila z filiżanką herbaty przyniesie wytchnienie i pozwoli poczuć wakacyjny klimat, niezależnie, czy za oknem słońce, czy deszcz.
dostarczył infoWire.pl