Pyszna, chrupiąca panierka czy prostsze przygotowywanie posiłku w domowym piekarniku? A może jeszcze dip o idealnej konsystencji? Dzięki nowym produktom Pomysł na… Chrupiące kąski WINIARY możesz mieć wszystkie te zalety w jednym daniu! Wszystkie trzy smaki, czyli klasyczny, czosnkowo-ziołowy oraz pikantne skrzydełka, to niezwykła alternatywa dla typowych obiadów. Chrupiąca panierka na zewnątrz i pyszne, soczyste mięso w środku skuszą każdego członka rodziny. Niewątpliwą zaletą tych nowości jest ich formuła, umożliwiająca przygotowywanie kąsków w piekarniku nie dodając grama tłuszczu!
Przyrządzanie posiłku z nowymi Pomysłami na… jest bajecznie proste, zaś efekty wyborne, dlatego doceni je każdy z domowników. Do przygotowania Chrupiących kąsków należy użyć pokrojonych kawałków piersi kurczaka, skrzydełek lub udek. Następnie trzeba obtoczyć je w rozbitym jajku oraz dołączonej panierce. Całość ułożyć na kratce do grillowania w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i… już! Kolejne 20 minut można poświęcić na relaks z rodziną. Gotowe kąski najlepiej smakują z dipem dodanym do saszetki z produktem WINIARY. Dla uzyskania pełnowartościowego obiadu warto podawać Chrupiące kąski z sałatką – najlepiej taką ze świeżych warzyw.
Piekarnik zamiast patelni
Pieczenie to zdrowsza niż smażenie na tłuszczu metoda obróbki termicznej. Podczas pieczenia mięso zachowuje swój smak i aromat. Jednocześnie utrata ważnych składników odżywczych jest zdecydowanie mniejsza. Zaletą potraw przygotowywanych w wysokich temperaturach w piekarniku jest także zachowanie ich smaku i soczystości. W przypadku smażenia następuje gwałtowne wyparowanie wody pod wpływem szoku temperaturowego, a przez to mięso staje się suche i twarde. Poza tym na patelni część tłuszczu zostaje wchłonięta przez potrawę, a to znacznie zwiększa jej kaloryczność – wyjaśnia Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska.
Jak zachęcić dzieci do jedzenia?
Pieczone kawałki mięsa w smacznej panierce na pewno przypadną do gustu małym smakoszom. Chrupiące kąski to połączenie chrupiącej panierki, którą dzieci uwielbiają i mięsa drobiowego – ważnego źródła białka w ich diecie. Pieczone kawałki kurczaka, to doskonała propozycja obiadu, ale również smacznej i pożywnej przekąski. Smak soczystego kurczaka otulonego chrupiącą, złotą panierką to produkt, który zaskoczy każdego niejadka. Przygotowując Chrupiące kąski matki mają pewność, że dają dzieciom pożywny posiłek, który pociechy zjedzą z wielkim apetytem – dodaje Agnieszka Piskała.
Im większe chrupanie, tym lepsze jedzenie
W 2005 roku profesor Malcolm Povey (University of Leeds, Wielka Brytania) prowadził badania nad wpływem odgłosu chrupania na doznania smakowe.* Wykazały one, że jedzenie na swój sposób do nas przemawia, a charakterystyczne chrupanie jest tak samo ważne jak smak, zapach oraz wygląd posiłków. Oznacza to w praktyce, że potrawy o bardziej chrupiących właściwościach lepiej nam odpowiadają niż te, które mają podobne walory smakowe, ale mniejszą chrupkość. Wypróbowując nowe Pomysły na… z ich pyszną chrupiącą panierką każdy będzie mógł potwierdzić wyniki tych badań przy własnym stole.
Nowy produkt marki WINIARY występuje w trzech odsłonach: Pomysł na... Chrupiące kąski klasyczne z dipem czosnkowym, Pomysł na... Chrupiące kąski pikantne skrzydełka z dipem barbeque i Pomysł na... Chrupiące kąski czosnkowo-ziołowe z dipem słodko-kwaśnym. Nie zawiera dodatku glutaminianu sodu. Sugerowana cena produktu w ekonomicznym opakowaniu 89g to 3,49 PLN.
* Badania ”Acoustic envelope detector for crispness of biscuits”, przeprowadzone w 2005 roku przez prof. Malcolma Povey, opublikowane na łamach Journal of Texture Studies (2005)
* * *
WINIARY to marka, która od 70-ciu lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują nowoczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, majonezy, przyprawy, galaretki, kisiele, czy budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych WINIARY, które w szybki i prosty sposób pozwalają przyrządzić domowy posiłek.