Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-10-01

A A A POLEĆ DRUKUJ

Polacy robią zapasy na zimę

150x110

Ponad 75 procent gospodarstw domowych robi przetwory na zimę. Słoiki przygotowujemy wszyscy – bez względu na wiek, czy miejsce zamieszkania.

Tradycja robienia przetworów na zimę mocno zadomowiła się w polskich spiżarniach.  W ramach cyklicznego badania opinii – Barometru Providenta – okazuje się, że największym producentem są rodziny liczące 5. i więcej domowników (ponad 83 procent), a główną motywacją do robienia słoików jest redukcja kosztów podczas zimy.

Słoiki receptą na zimowe oszczędzanie

Według badania, respondenci robią przetwory z myślą o zimie. Ponad połowa badanych osób przyznaje (51 procent), że pomaga im to na zaplanowanie budżetu na tę porę roku. Blisko 40 procent natomiast wskazuje jako powód przyzwyczajenie i tradycję, a prawie 30 procent osób deklaruje, że przetwory to doskonały upominek dla rodziny, czy znajomych.

Mimo powszechnej dostępności przetworzonych surowców na rynku, w dalszym ciągu robimy zapasy na zimę. Ten zaczerpnięty rytuał z potrzeby, obecnie staje się elementem tradycji. - komentuje Przemysław Kasza z działu badań Provident Polska.

Przetwory nie dla singli

Najmniej zainteresowani robieniem przetworów to ludzie mieszkający sami, w średnich i dużych miastach (48 procent). Jako powód badani wskazują na brak czasu, nie widzą również korzyści opartej na optymalizacji kosztów związanej z zimową porą roku. Wśród tej grupy 26 procent badanych to osoby poniżej 40. roku życia, natomiast 27 procent przyznało, że nie posiada dzieci.

W miastach też robimy słoiki

Okazuje się, że ponad połowa badanych (60 procent) przygotowujących przetwory na zimę, pochodzi ze średnich i większych aglomeracji miejskich. Interesującym jest, że w przypadku mieszkańców dużych miast pozyskiwanie warzyw i owoców z własnej działki jest równie częste, jak zakup surowców na przetwory w sklepach lub na targach (49 procent).

Zaskakujące, że według badań zarówno w większych, jak i mniejszych miejscowościach zbiory na przykład owoców i ziół dzikorosnących stoją
na podobnym poziomie – to wskazuje na pewien trend powrotu miasta do natury –
podsumowuje Przemysław Kasza.

Komentarz eksperta jest dostępny pod poniższym linkiem:

http://infowire.pl/generic/release/287840/przygotowywanie-przetworow-polska-tradycja/


O Barometrze Providenta

„Barometr Providenta” to cykliczne badanie klientów, które pozwala na lepsze zrozumienie zachowań i decyzji finansowych Polaków. Provident obsługuje aktualnie ponad 853 tysięcy klientów w całej Polsce, dzięki czemu wyniki badania pokazują prawidłowości i zachowania, które są charakterystyczne dla Polaków o średnich i niższych dochodach.

*Badanie zostało przeprowadzone przez PBS sp. Z o.o. we wrześniu 2014 r. metodą wywiadu telefonicznego CATI na grupie 400 klientów Provident Polska.


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS